Stichting Dierennood helpt zwerfdieren op korte èn lange termijn.

Wie zijn wij?

Stichting Dierennood werd in 2009 opgericht door een drietal dierenvrienden die daarvoor al voor andere dierenstichtingen hadden gewerkt.

Zij hadden een gezamenlijk nieuw doel, namelijk in plaats van honden naar Nederland en Belgie te halen, de zwerfdieren in de landen zelf te gaan helpen.

En ook vrij uniek: zij spraken met elkaar af, dat er binnen de stichting nooit sprake zou zijn van salarissen, huisvestigingskosten of andere overbodige kosten voor franje.

Alles voor de dieren! Met hulp voor de korte termijn èn lange termijn:

Korte termijn

Hiervoor werd de Hulpactie-van-de-Maand opgezet. Iedere maand wordt een zeer streng geselecteerd hulpproject voor dieren in ernstige nood in diverse landen op de website www.dierennood.nl gezet, waarvoor men eventueel kan doneren.

Iedere donateur wordt op de website vermeld (dat kan ook als ‘anoniem’) en het ingezamelde bedrag wordt iedere week aangepast.

Omdat kleinschalige en directe hulp wereldwijd voor zwerfdieren vrijwel nog niet gedaan wordt, ontvingen wij zoveel aanvragen, dat ook na strenge selectie onze wachtlijst snel opliep. Vandaar dat wij ook Kleine Projecten zijn aangegaan. Daarbij zijn de bedragen lager dan de maandprojecten, maar ook met enkele duizenden euro’s kunnen veel dierenhelpers al geweldig goed geholpen worden.

De inmiddels al vele honderden hulpacties stelden fantastische dierenvrienden in vele landen in staat om in hun directe omgeving duizenden dieren te redden. Deze werden vaak mishandeld of gewond langs de kant van de weg achtergelaten na bijv. aangereden te zijn door een auto.

Hulpacties

Al die aanvragen worden nauwgezet gecontroleerd op betrouwbaarheid, maar ook doelmatigheid en welke doelen voor de dieren ermee nagestreefd worden.

Een goed voorbeeld is de aanvraag van de organisatie SOS Animals Bolivia. Op de wegen in en rondom de hoofdstad La Paz in Zuid-Amerika wordt hard gereden.

Voor veel zwerfhonden die langs de kant van de weg wandelen dikwijls met ernstige gevolgen. In 95% van de aanrijdingen blijft zo’n dier ernstig gewond of zelfs gedood achter.

Het team met hun vrijwilligers staat dag en nacht paraat om zwerfdieren te helpen die ergens gewond zijn geraakt. Bij gebrek aan eigen vervoer, wordt dit vaak zelfs per openbaar vervoer gedaan!

Onze donatie van 2.500 euro hebben zij heel goed besteed, met o.a. de aankoop van een kleine motorfiets om dieren sneller naar een dierenarts te kunnen brengen.

Langere termijn

Maar de langere termijn vinden wij ook heel belangrijk. Alleen met veel sterilisaties van zwerfdieren en door deze na de operatie weer terug te zetten op dezelfde plek op straat, kan hun populatie langzaam worden teruggebracht.

 

De oprichter van Stichting Dierennood bemiddelt hiervoor dierenartsen en bijna afgestudeerde studenten Diergeneeskunde, die op eigen kosten naar diverse asiel-klinieken kunnen gaan om daar als vrijwilligers deze operaties uit te voeren. Vaak in samenwerking met een lokale dierenarts, die hierdoor ook weer meer actuele medische kennis verkrijgt.

Erfenissen en legaten, die wij gelukkig regelmatig mogen ontvangen, worden vrijwel geheel voor sterilisatie-projecten besteed. Het prachtige resultaat van een sterilisatie van een teefje of poes is dat er al na 3 jaar 1.500 MINDER nakomelingen op straat geboren worden.

Gemiddeld zorgen wij jaarlijks voor ca. 7.500 sterilisaties. Waardoor wij in de afgelopen 10 jaar een ellendig leven op straat voor meer dan 125 miljoen (!) zwerfdieren hebben weten te voorkomen. Daarmee zijn wij inmiddels de grootste van Europa geworden.

Ook internationaal

Inmiddels is de oprichter van Stichting Dierennood deze bemiddelingen ook wereldwijd gaan aanbieden. Bijna afgestudeerde studenten uit landen zoals Scandinavië, Oost-Europa, Engeland tot zelfs Canada en de Ver. Staten kunnen via hierdoor extra sterilisaties (leren) uitvoeren in landen als Spanje, Costa Rica, Brazilië en India.

Dit is niet alleen zeer nuttig om het aantal zwerfdieren wereldwijd te doen verminderen, maar wij vinden het ook belangrijk dat de dierenartsen in spe, meer respect en begrip krijgen voor de enorme aantallen dieren in buitenlandse asielen. In schril contrast met de gemiddeld 10 tot 15 honden die zich in asielen in Nederland of in België bevinden.

Met de legaten kunnen wij dergelijke sterilisatie projecten voor relatief weinig geld (10 tot 25 euro per operatie) laten uitvoeren. Voorwaar een zeer efficiënte en diervriendelijke besteding van deze gelden.